tisdag 25 november 2014

När en app blir till något nytt

Som så många andra dagar hade jag även idag förmånen att möta elever. Idag mötte jag elever som får stöd i att hantera, använda den teknik de får tillgång till via skolan så att den ger möjligheter i lärandet. Det handlar till exempel om om tillgänglig läsning, skrivning, redovisning och att öva språk, öva matematik, bibehålla fokus och annat. 

Just idag mötte jag en elev som gjorde extra stort avtryck i mig och av det vill jag dela med mig. 

Varje gång jag träffar en elev i vårt praktiknära Skoldatatek på vår skola, går eleven och jag igenom hur det gått  med de tidsenliga verktyg eleven har som stöd i lärandet sedan sist vi sågs. Idag gick en elev och jag igenom appar, hen fick visa och berätta om vad hen gör med apparna. Vi samtalar om dessa appar är ett reellt stöd, om vi finner att de är det är de kvar och kompletteras om så behövs. Om apparna inte är ett stöd, tar vi så klart bort dem.

Stöd dokument

Eleven kom till appen Skolstil och börjar berätta om hur hen använder den. Döm om min förvåning, eleven skrev inte längre texter i appen utan skrev in ord som hen upplevde vara knepiga. Hur låter ordet, hur stavar man ordet? var frågor som eleven upplevde sig få svar på via appen. Det var ett nytt användningsområde av Skolstilsappen för mig och hos eleven smög sig ett belåtet leende fram. Även appen Voice Assistant kom på tal och här var det ett liknande användande som omtalades. Wow-effekten var stor!

Jag tänkte fort, vad kan jag mer erbjuda i denna "slå-upp-orden-anda" till  eleven? Översättningsappar...Vi testade iTranslate Voice och hade galet kul! Vi ställde in översättning från svenska till engelska, vi började tala in ord och meningar och få den översatta till engelska. Vad hen upptäckte var att man behöver vara väl artikulerad för att appen ska förstå vad man säger... Appen fyllde nu flera syften; tala in för att slå upp ord på svenska, få den översatta till engelska på en gång och att öva sig i att tala tydligt. Ännu större wow- effekt och high five på den!

5 kommentarer:

 1. Jisses så bra tips, Ulrika - tack för att du delar! Man lär så länge man har elever, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sajberkickis - och ja, vi lär oss!

   Radera
 2. Tack "hen" och Ulrika för bra tankar. Ska ta upp detta med att fråga eleverna på min handledning idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, hoppas att du återkommer och berättar hur det tog emot!

   Radera
 3. Tack för tipset!

  SvaraRadera