måndag 8 mars 2010

Möjligheternas makapärer

Foto Ulrika J: Mobilkamera, Alpha Smart & DAISY

Solen gassar, talgoxen drillar, snön knarrar under klackarna & jag har förmånen att få e-mentora i utkanten av Södertälje på en gymnasieskola. Fokus ligger på IT & Specialpedagogik med information för så väl pedagoger som elever. De makapärer som framför allt känns angelägna är: mobiltelefonens kamera, Alpha Smarten & DAISY spelaren Victor Reader Stream.

Mobiltelefonens kamera
Den kan fungera som anteckningshjälp. Tanken är att eleverna ska kunna foto genomgångar skrivna på tavlan. Det kan vara svårt att hinna skriva samtidigt som man ska lyssna, det kan vara lätt att förlora fokus och tappa bort sig helt i så väl genomgång som anteckningar. Med mobilkameran som stöd kan man slappna av & lyssna på genomgången för att sedan foto tavlans anteckningar innan läraren suddar och går vidare. En lärare på skolan där jag befinner mig idag, menade att flera kunde använda det här arbetssättet för att påminna sig själva om något i en genomgång eller om de inte hunnit med ett moment, för att kunna göra det en annan dag. Det som är bra för några, kan vara bra för alla!

En digital skrivbok för den som har skrivsvårigheter av något slag eller om man så vill; ett fokus hjälpmedel.
När jag visar & berättar om Alpha Smarten säger många menande att det vore väl bättre med en note book. Men se, nä - inte alltid säger jag då. Det beror på i vilket syfte man ska använda tekniken. En Note book kan vara fantastisk för den som klarar av att ha många bollar i luften utan att tappa fokus på den primära uppgiften, men förödande för den som behöver få göra en sak i sänder. Som skrivhjälpmedel, då det är svårt att forma bokstäver så att de blir läsliga, är Alpha Smarten i mitt tycke, en oöverträffad inkluderande stödjande makapär! Varför då? Jo, den behöver inte elnätsanlsutas, det går att sitta med den vart som helst & skriva, den tar 500 A4 sidor för delat på 8 filer, sparar & stänger av sig själv (om jag skulle glömma), relativt stöt tålig & lätt att använda! Idag fick jag återkoppling på Alpha Smarten från ett par pedagoger som omtalade elevers & sina egna oerhört positiva erfarenheter - jag har även fått mejl med glada tillrop!

En fantastisk liten makapär som innehåller DAISY- spelare, diktafon & talsyntes. Elever som testat den upplever att den ger "tid över", dvs att det går att läsa en text på kortare tid med öronen än vad det gör att läsa den med ögonen, så att de sparar tid. Någon berättar att de ögon- & öronläser parallellt samtidigt som de gör understrykningar av sån´t de upplever vara viktigt i texten och sedan läser på det viktiga. En annan menar att text som upplevts som övermäktig går att att till sig genom att läsa med öronen, istället för med ögonen.

Under dagen har jag mött många mycket positiva pedagoger, som ser potential i det vi kallar Alternativa verktyg eller som jag för dagen kallar: Möjligheternas makapärer.


3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Kanonbra Ulrika! Du har så galant pekat på de positiva aspekterna med varje "mackapär"!

    SvaraRadera
  3. Oj, det blev visst lite för få bokstäver nu igen...kollade aldrig hur makapär egentligen stavas...det ska visst vara med "ck", fast det tänker jag inte ändra på, då förlorar texten en del av den själ som är ett signum ;)

    SvaraRadera