tisdag 2 februari 2010

Snökaos, sjukhus & distans lärande

Foto Ulrika J: Snökaos & att bygga för kommunikation...

I måndags, den allra första februaridagen detta år, var det snökaos i vår del av landet: Mälardalen. På morgonen ringde telefonen, det bokade besöket till Skoldatateket var försenat pga snökaos eller förseningar i tågtrafiken pga av snökoas & kyla. Det gav mig, som hoppat in för en kollega, en stunds reflektionstid. Jag hann fundera på vad sjukhuslärare egentligen gör i sitt arbete, för det var sjukhuslärare som skulle gästa oss i Södertälje denna snöiga dag.

Vad kan de vilja ha med sig från vår verksamhet? Vad kan de vara i behov för typ av redskap? Lite fanns antecknat på kontoret...hjälpsam, snuvig kollega tänkte högt med mig i telefon en stund...bra för att få ideér!

Så kom tre glada, men varma lärare från någonstans i Mälardalen på besök. Vilken härlig dag vi fick tillsammans - samtalet flöt på, intensivt utforskande av vilka typer av resurser de kunde ha nytta av i sitt värv. Det var oerhört spännande att få ta del av ett annat sätt arbeta på: korta möten med sjukskrivna elever, längre kontakter med långtidssjukskrivna, distansundervisning per mejl...kunde vi hitta andra former?

Dagen kom att innehålla allt från webbresurser till alternativa verktyg, DAISY & inlästaläromedel, skrivhjälpmedel, talsyntesprogram, rättstavning, tidshjälpmedel, orienteringshjälpmedel, mobiltelefoner & sist men inte minst kom vi in på sociala nätverk samt att dela dokument på nätet. Det ska bli intressant att träffa det här gänget igen om några veckor, för att då se vad som hänt. Vad de har för reflektioner, vad de har för frågor, vad de har testat i sin vardag som sjukhuslärare. Hur de bygger för kommunikation i vardagen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar