måndag 20 april 2015

Jag är inte teknisk för fem öre #1

När jag har uppdrag med att föreläsa och hålla workshops i mitt egna företag Kasam Education, brukar jag berätta att jag är inte teknisk för fem öre. Det är sant.

Jag är inte ens intresserad av teknik.

Jag är intresserad av vad som går att åstadkomma, att göra med teknik för att det ska bidra till att underlätta vardagen, för att variera och förnya den metodik vi kan använda i undervisning och i vår vardag.

Jag är mer intresserad av att lösa problem, det vill säga att hitta möjligheter.

Idag tänkte jag berätta om en kanske något oväntad tangentbordslösning för att skriva på iPad.

En rastlös elev har ett löst tangentbord med hängande USB-sladd hen pysslar med hela tiden, fingrarna behöver motion som ger koncentration, så att säga. Eleven har även iPad i sitt skolarbete, men det blir inte så mycket text producerad när eleven ska skriva. Vid en observation i elevens klassrum, så kommer skrivbord på tal. -"Kan vi ha ett skrivbord till, ett som passar iPaden?" Tja, jag tänker att varför inte ta elevens älskade befintliga tangentbord och plugga in i iPaden. -"Går det?" - så klart att det går med lite fiffig lösning med en Lightning to USB Camera Adapter.


Det kan tyckas dyrt med priset, men om det inte fungerar att skriva på iPadens egna inbyggda skrivbord så är det en billig lösning om man har gamla datortangentbord tillhands. När det är ihopkopplat, ser det ut så här:


När man är en nöjd elev, kan skrivandet gå som en dans:


De som det passar för att skriva direkt på det inbyggda tangentbordet i iPaden gör det, de som kan ha ett trådlösttangentbord har det och andra har USB-lösningar.
Det är en fröjd att det går att göra olika för olika och jag är inte intresserad av teknik, bara lösningsfokuserad.


2 kommentarer:

  1. Härligt med lösningar som blir bra för alla.

    SvaraRadera
  2. Ja men visst Jimme , vi har alla olika behov, så det gäller att komma på hur vi tillgodoser dessa. Ha en fin dag!

    SvaraRadera