torsdag 11 december 2014

Vad är Skoldatatek?

Yes, nätverket är tillbaka och håller - nu uppdateras iPads i långa banor och nya appar installeras efter behov hos användarna det vill säga våra elever. En elev behöver fylla på sin verktygslåda men en skannerapp, behovet är att kunna klara av att hantera korta texter som kommer upp under skoldagen. Att göra dessa tillgängliga med ett enkelt handgrepp och på egen hand. Vi väljer appen Prizmo, som skannar och läser upp texten. Det finurliga är att vi kan skanna texter på olika språk och få dem upplästa. I årskurs 6 har elever nytta av att ha flera röster inlagda, för så väl svenska som engelska och även ett modernt språk: franska, tyska eller spanska. Appen fungerar klockrent för deras behov!


Foto Ulrika Jonson

Några andra elever behöver en översättningsapp med röstigenkänningsfunktion, så det installerar vi tillsammans till dem. Valet faller på iTranslate Vocie. Den här appen har jag berättat om i tidigare inlägg. Så fortsätter en del av dagen med uppdateringar, instruktioner om hur man använder apparna, träna på att handhavandet och att följa upp hur det går för eleverna. Fungerar tekniken som det stöd den var tänkt att göra? Någon elev tittar förbi Lärstudion och undrar om operativet är uppdaterat, vill hänga en stund och bara vara. Kanske kommer det en fråga eller en tanke. En annan liten elev tittar in tillsammans med en lärare, vill bara kolla lite på "den jättestora TV-skärmen", hänga upp och ned i soffan och fråga tusen och en frågor - relationer byggs

Årskurs ett har ett skriande behov av att kunna skriva ut elevernas alster på en skrivare i närhet till deras lokaler, eleverna skriver sig till läsning och de behöver arbeta vidare med sina texter. En AirPrint skrivare behöver de ha. Jag skriver en tweet till rektorn och får svar: Jodå, det finns. Den installerar vi, så fort som möjligt. Imorgon ska Skoldatateket i Södertäljes webb få en ny undersida med länkar, andra skolor ska få svar på frågor, förfrågningar de sänt till oss bland annat angående inlästa läromedel , om och när Valla kan ta emot skolans representanter på ett inspirationsbesök… 

Det ska planeras för ett litteratur- och filmprojket tillsammans med skolans bibliotekarie Stina och programmeringsprojektet för de yngsta ska tas till nästa nivå i samklang med Kam på NTA. Jag ska väl hinna klämma in att ta fram förslag på några appar för Alternativ Kompletterande Kommunikation också...

Vad har Skoldateteket varit? Vad är Skoldatateket idag? Vad kan Skoldatateket bli? frågar jag mig själv och loggar ut för ikväll.

Write to Read nystart på Valla

Där jag nu arbetar har hösten varit full av förändringar. Organisationsförändringar tar tid, prioriteringar görs - en del moment överskuggas av andra...

Men nu har årskurs 1 på Vallaskolan nystartat att skriva sig till läsning. 40 elever, tre lärare och jag har ynnesten att lära tillsammans. Teknik, didaktik och arbetssätt går hand i hand när vi gemensamt arbetar oss fram genom ljud, bokstäver, bilder... Idag var det tre moment eleverna arbetade med:


Flitens lampa lyser runt läs- och skrivarparen, ett ivrigt sorl lägger sig som en lycklig matta i rummen årskursen disponerar över.


Gissa vad barnen jobbat med för ord? 
När eleverna kom till momentet att arbeta med tekniken som stöd i ljudanslysen, utbryter små muntra fniss…


Att dela, arbeta i par och turas om är en självklarhet. Appen eleverna arbetar med på bilden heter Bokstavspussel.

Årskurs 1 på Vallaskolan återkommer i mina inlägg, för de ska vi följa - så klart! 

onsdag 10 december 2014

Alla behöver återkoppling

Det kom ett meddelande i en av alla inkorgar på ett av alla sociala medier - ett meddelande från en lärare i vårt avlånga land. En lärare som inte bara sett och läst om den Julkalender som Ida Söderman och jag skapat inför decembermånad detta år, utan en lärare som gör veckouppdragen med sin elevgrupp. Med tillåtelse av läraren vill jag lyfta fram vikten av att dela med sig, styrkan i att ta del av och hur viktigt det är för alla att få återkoppling på ett arbete.

Så här skrev läraren 1 december i Facebook gruppen Att skriva sig till läsning:
"Så är vi igång - brev från Paddy om första veckan och de fem första QR.koderna! TrollME var en succé hos våra 2:or."
Bild publicerad med Petras tillstånd

I torsdags fick jag ett längre meddelande från Petra Erkelius, lärare på Söderbaumska skolan i Falun, och hon skrev så här:

"50 ungar har nästan hela dagen varit upptagna av StripDesigner och jobbat tre och tre runt sammanlagt 17 IPads. Jag har lärt mig massor, hunnit se mångas förmågor och nu ligger alla deras resultat i deras Unikum-lärlogg som ett underlag i sv, te och bild! Här är ett exempel. Tack för att ni lade ut denna kalender- vi har så kul!".

Till meddelandet hörde den här bilden:

Bild publicerad med tillstånd av Petra


Petra skrev även att detta är ett arbete av en årskurs 2 och det är deras första digitala berättelse.

Den här återkopplingen gör både mig och Ida oerhört varma i hjärtat, glada och stolta - återkoppling behöver alla. Det här blogginlägget är vår återkoppling till Er elever i årskurs 2 på Söderbaumska skolan i Falun.



måndag 8 december 2014

Nystart för Södertälje Skoldatatek

Fredagen den 5 december var det så dags att nyöppna Södertälje Skoldatatek. Skoldatateket öppnas i nytappning, beläget på en av Södertäljes kommunala grundskolor och ska vara en praktiknära verksamhet. Det vill säga, en verksamhet som lever i en skolorganisation som kan stå som exempel och modell för hur en annan skolorganisation kan bygga en stödstruktur för hur teknik kan användas för att gynna lärandet för alla elever i allmänhet och vissa elever i synnerhet. Att ha en modell att utgå ifrån när en skola bygger egen digitalmiljö utifrån sina lokala förutsättningar.

Foto: Ulrika Jonson

Första dagen var det Lina grundskola som besökte oss på Vallaskolan och Skoldatateket. Skolans representanter hade frågor runt kommunlicens program, stödjande appar för iOS och för Android, struktur på hur man kan tänka runt tekniken i grupp och för individ, samt avtal med Inläsningstjänst.

Jag upplever på den återkoppling jag fått, att det blev ett givande besök för båda parter. Vi förde lärande kollegiala samtal runt vad vi har för förutsättningar att skapa en digitallärmiljö som kan gagna lärandet. 

Skoldatateket tackar för förtroendet och hälsar hjärtligt lycka till med förhoppningar om fortsatt lärande samtal.

Läs mer om Skoldatatek nationellt på www.skoldatatek.se 


tisdag 25 november 2014

När en app blir till något nytt

Som så många andra dagar hade jag även idag förmånen att möta elever. Idag mötte jag elever som får stöd i att hantera, använda den teknik de får tillgång till via skolan så att den ger möjligheter i lärandet. Det handlar till exempel om om tillgänglig läsning, skrivning, redovisning och att öva språk, öva matematik, bibehålla fokus och annat. 

Just idag mötte jag en elev som gjorde extra stort avtryck i mig och av det vill jag dela med mig. 

Varje gång jag träffar en elev i vårt praktiknära Skoldatatek på vår skola, går eleven och jag igenom hur det gått  med de tidsenliga verktyg eleven har som stöd i lärandet sedan sist vi sågs. Idag gick en elev och jag igenom appar, hen fick visa och berätta om vad hen gör med apparna. Vi samtalar om dessa appar är ett reellt stöd, om vi finner att de är det är de kvar och kompletteras om så behövs. Om apparna inte är ett stöd, tar vi så klart bort dem.

Stöd dokument

Eleven kom till appen Skolstil och börjar berätta om hur hen använder den. Döm om min förvåning, eleven skrev inte längre texter i appen utan skrev in ord som hen upplevde vara knepiga. Hur låter ordet, hur stavar man ordet? var frågor som eleven upplevde sig få svar på via appen. Det var ett nytt användningsområde av Skolstilsappen för mig och hos eleven smög sig ett belåtet leende fram. Även appen Voice Assistant kom på tal och här var det ett liknande användande som omtalades. Wow-effekten var stor!

Jag tänkte fort, vad kan jag mer erbjuda i denna "slå-upp-orden-anda" till  eleven? Översättningsappar...



















Vi testade iTranslate Voice och hade galet kul! Vi ställde in översättning från svenska till engelska, vi började tala in ord och meningar och få den översatta till engelska. Vad hen upptäckte var att man behöver vara väl artikulerad för att appen ska förstå vad man säger... Appen fyllde nu flera syften; tala in för att slå upp ord på svenska, få den översatta till engelska på en gång och att öva sig i att tala tydligt. Ännu större wow- effekt och high five på den!

söndag 23 november 2014

Julkalender 2014

Inför december brukar det vara mycket på gång i alla skolor, då kan det vara trevligt med att få tillgång till ett material man kan använda att arbeta med - multimodalt. Min goda vän Ida Söderman och jag skapade en julkalender som är uppdelad i tre olika teman; troll, julbak och julfilm. Till varje tema finns Lgr11 med Skolans värdegrund och uppdrag, syfte och centralt innehåll kopplat. Materialet har vi lagt ut på webben och nu tänkte jag bara tipsa om det - hoppas att det kan vara till nytta!

Här är länken till materialet: http://korta.nu/julkalender2014

trollskogen.jpg

Mycket nöje!

/ Ida & Ulrika











lördag 22 november 2014

Skön litteratur

En kväll i veckan som gick, fick jag för mig att göra en lista på skönlitteratur som tar upp funktionsnedsättningar eller som en del föredrar att säga, funktionsuppsättningar. Vi är olika, fungerar olika och alla har vi behov av att spegla oss i andra. Det kan vara att spegla sig i karaktärer i böcker. Jag tänker även att behov av att ta upp frågor runt på temat i en klass, en grupp elever i skolan, finns - då kan det vara bra att hitta till några titlar…

Jag ställde en fråga på Facebook om någon läst en bok som heter Coolt med ADHD av Ahlgren, Stenberg och Ramstedt. Det kom svar via kommentarer från några personer jag känner. Vi fortsatte att tipsa varandra om flera titlar, andra kommenterade och tackade för att vi delade med oss… det var då jag insåg att det finns ett behov av att skapa en samling med Skön litteratur på tema funktionsuppsättningar. Sagt och gjort, listan kom till och jag bjöd in de personer som varit med och tipsat; Anneli Forsberg och Ulrica Elisson Grane, att vara med och bygga upp en lista.


Det var så listan: Skön litteratur med tema funktionsuppsättningar kom till på Pinterest kom till - titta in på den Du med!


torsdag 20 november 2014

Ett guldäpple

Tänka sig, det blev en plats i finalen av Guldäpplet 2014 och ett guldäpple!



Att få befinna sig i ett lärande sammanhang tillsammans med Karin Nygårds, Jacob Möllstam och Ylva Pettersson är fantastiskt. Att få dela upplevelsen med tre personer som driver skolutveckling med tydligt stöd i våra styrdokument, i ledarskapet och i de digitala verktygen är en förmån. Att få möta andra personer i lärande och ta del av deras lärresor och att få dela med sig av sin egen är att landa.

Att få dela, kommunicera, lära, genomföra, presentera, pröva och ompröva, anpassa, samtala, diskutera, formulera, resonera, växla perspektiv, jämföra för- och nackdelar, få uttrycka sin egen ståndpunkt, lösa problem, reflektera, söka, samla, strukturera information och granska densamma, veta hur metoder och färdigheter används, att få använda begrepp i olika sammanhang och syften - att i gemenskap få möjlighet att sätta praktisk handling på läroplanerna. Det är en magisk känsla!


Guldäppletrion 2014
Jacob Möllstam - driver Partille Stories - Jonsereds skola, Partille kommun.
Ulrika Jonson - arbetar med inkludering med stöd av IKT- Vallaskolan, Södertälje.
Karin Nygårds - hackar läroplanen och programmerar - Sjöstadsskolan, Hammarby Sjöstad.




Juryns särskilda pris gick till Ylva Pettersson - Katedralskolan, Skara.

Vad är Guldäpplet?

Guldäpplet är ett lärarstipendium. Guldäpplet utdelas årligen till en eller flera lärare som förnyar lärandet med stöd av IT i egen undervisning, arbetar för att inkludera alla elever och som inspirerar elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

Guldäpplejuryns Särskilda Pris delas ut till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier. 

Rättstavningsprogram för Google Docs

Nu har de kommit!

Stödprogrammen som vi som arbetar med IKT och använder google som plattform väntat på:

StavaRex och SpellRight.

Ännu så länge är de gratis att testa, så passa på att ta hem tilläggen till era och  elevernas googledocs konton.

Hur gör man då?


  • logga in på ditt googledocs konto
  • gå till "tillägg" i menyn och
  • klicka på "hämta tillägg"
  • du får upp de tillägg som finns
  • välj eller sök efter de tillägg du vill ha
i detta fall: StavaRex och/eller SpellRight.


När du vill använda något av tilläggen, går du till tillägg och klickar på pilen. Då får du upp en bild med "Starta" - och du klickar på den.


Om du upplever att du vill veta mer om hur du använder tilläggs programmen, fråga en kollega ex Ulrika och / eller ta en titt på Logopeden i skolans inlägg om SpellRight eller inlägg om StavaRex.

För er som arbetar mest med iPads, ex StavaRex finns som tillägg för Drive - Logopeden i skolan har även beskrivit detta på ett bra sätt - ta del av hennes beskrivning





onsdag 8 oktober 2014

Det hjärtat är fullt av

Idag fick jag ett sms. Det kom ifrån en lärare i en klass jag har jobbat i och nu arbetar i relation till som specialpedagog. 

I klassen arbetar alla med IT som verktyg i lärandet, lika självklart som papper, penna, böcker, film, spel etc. I klassen har alla ett konto på NOMP, inloggning till Oxford Owl, inloggning till Inläsningstjänst, ett google konto och tillgång till You Tube, Google Drive, alla kan och delar dokument. De som behöver har ett Legimuskonto på MTM ( Myndigheten för tillgängliga medier). 

Alla har pennor, böcker, papper lika naturligt som de har en dator och / eller en iPad. De som har en iPad har även beprövade appar som stöd i sitt lärande. Genom att vi har arbetat och arbetar medvetet på flera plan med stöd av teknik i lärandet, har fler elever utvecklats, gjort framsteg i sitt lärande, motiverats i sitt lärande och fått en ny självbild.

Idag fick jag som sagt var ett SMS ifrån en av lärarna i gruppen. Det var ett SMS som fick mina glädjetårar att tränga fram... Något som jag tolkar som ett bevis på att IT gör skillnad, en förtroende förklaring när hen fått tillgång till verktyg som gör skillnad i vardagen... 

"Hen ritar guldäpplen när vi jobbar med 3/4 i matten". 


Foto: Cathrine Flemström

söndag 5 oktober 2014

Lycka och teknik

Lyckan när elever ser vinsten i teknik som stöd i lärandet.



Höstterminen har bland mycket annat innehållit en process med att hitta lösningar för olika elever som stöd i lärandet. Ett stöd som blir en anpassning av material och lärmiljö, i detta fall ett stöd i lärplattor. Alla elever har rätt att utvecklas och känna växandet samt att få stöd i att övervinna svårigheter.

Idag hade jag uppföljning med några elever angående deras anpassning, teknik som stöd i lärande. Vi gjorde en liten koll av vilka de använder av de appar vi gemensamt installerat efter var och ens behov. De man inte använder, pratar vi om och om vi kommer fram till att de inte passar eleven - tar vi bort dem. De behövs inte, just nu. 

Vi checkar av att Legimus och Inläsningstjänst fungerar som det ska och hjälps åt att hitta vissa boktitlar. Lägger till dessa i bokhyllan. Vi gör det tillsammans.

Sedan tänkte vi högt tillsammans, vad tänker eleverna att de vill ha mer stöd i. Kan appar bli ett stöd i att repetera vissa moment, på ett alternativt sätt? Jo, det kom vi fram till att det kan vara. Sagt och gjort, vi installerade beprövade appar för att förnya och variera repetitionen.

Det sista vi gör är att kolla om det är något mer. Jo, det var det. -"Kan jag få prova tangentbord?". Självfallet! Vi tar fram trådlösa tangentbord och eleverna får testa tillsammans. Ett par vill testa en period, en annan är nöjd med ytans tangentbord på lärplattan att skriva på. Vi bestämmer att vi ska ses igen om två veckor för att följa upp hur det går, vad de gör med plattorna, vad de har för behov i lärandet samt att utvärdera hur det gått med tangentborden.

fredag 3 oktober 2014

Jag läser text, viktig text - multimodlat

Jag läser och funderar runt en text. En av alla viktiga texter. En text som är viktig och text som ska göra avtryck i skolan.

När jag jobbade mig igenom texten "för vilken gång i ordningen vet jag inte", skrev jag så här på Facebook: "Jag fortsätter att arbeta mer med De nya allmänna råden för Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram och kommer på mig själv med att le nästan lite fånigt nöjt". Det som verkligen stannar kvar i mig, det som drar sig kvar och ger mig kraft i arbetet ser du på bilden nedan.



I samband med att jag arbetar med texten om extra anpassningar, lyssnar jag på Skolsnack Didaktik, ett samtal med Elisabeth Ohlsson på tema Inkluderande lärmiljöer - texten i de allmänna råden om extra anpassningar fick mer liv i relation till det samtalet. Här hittar du programmet och kan lyssna direkt om du går till länken "lyssna direkt" på den sida du kommer till. Jag tänker vidare på något som kom upp i det sociala flödet: "Alla lärare misslyckas, det ingår i jobbet. Men vi ger inte upp, vi skyller inte på eleverna. Vi frågar: vad kan jag göra annorlunda?" (Anna Kaya, våren 2013 ur Stehagens bok Språk i alla ämnen, 2014). Allt bildar en helhet; text, ljud, bild…

Jag läser vidare.
Jag läser i Läroplan för grundskolan 2011, Skolans värdegrund och uppdrag:

"Undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov." och "En likvärdig utbildning innebär inte att undervisningen ska utformas på samma sätt överallt eller att skolans resurser ska fördelas lika."och "Varje elev har rätt att i skolan få utvecklas, känna växandets glädje och få erfara den tillfredsställelse som ger att göra framsteg och övervinna svårigheter:". (…)"nya metoder prövas och utvecklas."

Det tar jag med mig när jag läser vidare i de Allmänna råden.

Jag läser Skolverkets Allmänna råd med kommentarer - Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdprogram.  När jag läser, kopplar jag till erfarenhet och forskning samt tänker hur jag kan stödja, utveckla och utmana i mitt uppdrag. Jag upplever att jag är en tänkande läsare. När jag läst vill jag sammanfatta texten. Det har jag gjort och lagt min sammanfattning på Scribd som en pdf. Min sammanfattning är min, din kanske ser ut på ett annat sätt. Om du vill kan du ta del av min.




måndag 14 april 2014

Sanoma onlineböcker i iPaden

Under vårterminen 2014 kan de lärare som arbetar med iPads i sina klasser eller de elever som har iPads som stöd i lärandet, testa att använda ett urval online böcker från Sanoma Utbildning gratis. Du som lärare ansöker via denna länk enligt instruktionerna och får sedan licensnycklar vilka du aktiverar via Sanomas app.

Funktioner i Sanomas online böcker via iPad
Personligen tänker jag på de elever som har extra behov av tydlighet och struktur när de arbetar, de som behöver lyssna på text för att kunna ta till sig innehållet samt att kunna anteckna direkt i boken. På så vis finns det jag behöver på en och samma plats.

"Undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov (...) En likvärdig utbildning innebär inte att undervisningen kan ska utformas på samma sätt överallt eller skolans resurser ska fördelas lika. Hänsyn  ska tas till elevers olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för dem so  av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen. Därför kan undervisningen aldrig utformas lika" ur Lgr11 s. 8 Skolans värdegrund och uppdrag.

lördag 22 februari 2014

En app gav mig lust att blogga igen

Tänk vad lustigt det kan vara - att ett tips om en app från en vän kan ge mig lust att blogga igen… Igår fick jag av en händelse syn på ett inlägg på G+ om en ny app av Karl Malbert: Paint Music. När jag tittade på det You Tube klipp som var länkat till inlägget, blev jag varm i själen. Varför då, undrar nog du som läser. Ja, jag provar många appar - tipsar - skriver på sporadiskt på Skolappar.nu - lägger upp listor på Pinterest , håller workshops… Mmm, men den här appen gav mig en wow-känsla som jag inte haft på ett bra tag. Det beror på att jag använt Garageband, workshopat den, lett grupper steg för steg genom de olika ganska många verktygen i den appen  - men upplevt att det många gånger tar stopp, många ryggar för att ta den in sina undervisningsgrupper när man upplever att den komplex.



Jag har haft förmånen att arbeta en aning i relation till särskolor och här kan jag uppleva att Garageband kan fungera, men nu när Paint Music appen är här, fyller den ett hål i "musikgörar-app-nischen" genom att vara lätt tillgänglig. Den gör att musikskapande blir möjligt för fler. Appen passar perfekt för att många ex elever som har stora svårigheter när det blir för mycket att ta in i en app, som ex Garageband. Garageband är en fantastisk app att utforska för den som klarar av många moment, många val och många olika vyer. Jag tänker att nu med Karls app Paint Music kan fler elever göra sin egen musik till ex sin filmer och bli nöjda, stolta över resultatet.



Till utvecklaren skrev jag på socialamedier:

"Hej Karl! Jag blev lyrisk när jag provade Paint Music - framför allt för att den är enkel, lätt tillgänglig att använda. Fint att appens musik går att dela, ex till iMovie så att musiken har möjlighet hamna i ett sammanhang. Jag ser potential för appen inom musikskapande i särskolan, i musikämnet men även inom kommunikationsämnet. Jag för ordet om appen vidare på olika sätt och tackar för en kanonbra app!"