Foto Ulrika Jonson
Några andra elever behöver en översättningsapp med röstigenkänningsfunktion, så det installerar vi tillsammans till dem. Valet faller på iTranslate Vocie. Den här appen har jag berättat om i tidigare inlägg. Så fortsätter en del av dagen med uppdateringar, instruktioner om hur man använder apparna, träna på att handhavandet och att följa upp hur det går för eleverna. Fungerar tekniken som det stöd den var tänkt att göra? Någon elev tittar förbi Lärstudion och undrar om operativet är uppdaterat, vill hänga en stund och bara vara. Kanske kommer det en fråga eller en tanke. En annan liten elev tittar in tillsammans med en lärare, vill bara kolla lite på "den jättestora TV-skärmen", hänga upp och ned i soffan och fråga tusen och en frågor - relationer byggs.
Årskurs ett har ett skriande behov av att kunna skriva ut elevernas alster på en skrivare i närhet till deras lokaler, eleverna skriver sig till läsning och de behöver arbeta vidare med sina texter. En AirPrint skrivare behöver de ha. Jag skriver en tweet till rektorn och får svar: Jodå, det finns. Den installerar vi, så fort som möjligt. Imorgon ska Skoldatateket i Södertäljes webb få en ny undersida med länkar, andra skolor ska få svar på frågor, förfrågningar de sänt till oss bland annat angående inlästa läromedel , om och när Valla kan ta emot skolans representanter på ett inspirationsbesök…
Det ska planeras för ett litteratur- och filmprojket tillsammans med skolans bibliotekarie Stina och programmeringsprojektet för de yngsta ska tas till nästa nivå i samklang med Kam på NTA. Jag ska väl hinna klämma in att ta fram förslag på några appar för Alternativ Kompletterande Kommunikation också...
Vad har Skoldateteket varit? Vad är Skoldatateket idag? Vad kan Skoldatateket bli? frågar jag mig själv och loggar ut för ikväll.