lördag 30 maj 2015

Fantasi eller verklighet?

Idag har jag upplevt ett klipp på sociala medier, ett klipp som satte fokus på förmågor som fantasi, kreativitet och problemlösning. Jag kopplar till skolan och vårt uppdrag att se helheter, att utmana, att drömma... Klippet handlade om vardagen och exoskelett.

Exoesqueleto Robótico
Ciência fazendo milagres com o novo exoesqueleto robótico multifuncional (REX).Climatologia Geográfica
Posted by Climatologia Geográfica on den 28 april 2015

Lyssna till Eythor Bender och Amanda Boxtel som TEDxDU talar - det ger mig tro på att arbeta vidare med tankar om makerspace på fritids - det ger mig tro på att arbeta med teknik som pyssel, fantasi, samarbete med att lösa problem. Det händer inte om vi inte arbetar tillsammans med att lösa problem.

Att höra Amanda berätta sin historia och se hur teknologi kan sammanföras med den mänskliga kroppen, inte för att bli cyborga men för att kompensera eller ge nya möjligheter i det liv vi fått.
Lyssna till Amanda om att dansa på snö på hög höjd...



lördag 9 maj 2015

Framtidens Lärande 2015

Jag är tagen av arrangemanget bakom konferensen Framtidens Lärande - Här och nu version 2015. En lärandekonferens i delakulturens anda och en konferens utöver det vanliga med ett förbluffande varierat och digert program.

Konferensen startade den 5 maj med i förväg valbara studiebesök runt om i Stockholmregionen på olika skolor, i olika typer av skolverksamheter och i olika kommuner. På kvällen bjöd DIU in till upplevelse och umgänge på Tekniska museet. Vi blev alla guidade i utställningen Digital Revolution - en upptakt inför konferensen.




Utställningen födde tankar hos mig om en förstärkt, flerdimensionell verklighet och om vårt sätt att se "verkligheten" förändras genom att vi spelar video- och/eller online spel. Blir våra verkligheter på sikt flerdimensionella? frågar jag mig och hur påverkar detta i sin tur hur vi lär oss?



Konferensens första dag öppnades av Lena Nydahl och Peter Becker. Moderatorn Stig-Roland Rask tog oss sedan genom dagens program med mycket humor och skarpa spaningar. Då min rygg inte riktigt håller för hela dagar på konferenser, så vill jag lyfta en del av det jag varit med om att höra, ta till mig och uppleva.



Första gången jag hade förmånen att lyssna till professor Louise Stoll var under BETT mässan i år, nu fick jag förmånen att uppleva henne igen och det är jag otroligt tacksam över. Något av allt jag tar med mig från professor Stoll´s föreläsning är detta:

Professor Louise Stoll på Framtidens Lärande 2015

-"In education´s "Land of Nice", being nice to each other is equated with not challencing each other."
Professor Stoll lyfte många viktiga infallsvinklar på lärande för stora och små medarbetare, hur vi lyfter och kommer vidare med våra lärprocesser så att de tar höjd och ger effekt på lärandet. Att skanna av vad eleverna ser som framgångsrika lärare samt hur eleverna upplever sin lärmiljö och vad de exempelvis använder sina kunskaper till, var något Louise omtalade.



Läs även intervju med professor Stoll i artikel i Tidskriften DIU nr 2/2015

Ett av alla tysta inspirationsmöten jag var på vill jag ändå lyfta och det var Tulay Gurgun från Grindtorpsskolan i Botkyrka på tema En digitaliserad modersmålsundervisning. Inspirerade, kunnigt och med en sällan skådad personifierad glöd för digitala lärprocesser. Personligen höll jag i ett av SPSM arrangerat seminarium: IKT, bokstäver och myror i brallan (variant på min presentation i pdf för dig som var med på mitt seminarium). Seminariet var välbesökt och följdes upp med ett lika välbesökt seminarium på tema lärande organisation  av och med Jesper Samuelsson, rektor på den skola jag arbetar vid.

Ulrika på Framtidens Lärande 2015

Konferensen bjöd på intressanta, spännande och utmanande möten och samtal med en mängd vänner, kända och nya bekantskaper samt en mängd med seminarier som lyfter mitt sätt att tänka idag och imorgon.


Tack till stiftelsen DIU för en mycket välarrangerad och väl genomförd konferens!

onsdag 6 maj 2015

Stöd vid pedagogisk kartläggning och extra anpassningar

På Vallaskolan har vi gjort oss ett eget stödmaterial som bygger på Skolverkets allmänna råd om arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram samt på stödmaterialet Stödinsatser i utbildningen - om lednings och stimulans, extra anpassningar och särskilt stöd. Vi delar med oss genom den pdf vi lagt upp på Scribd och som du kan ta del av nedan.

Håll till godo hälsar vi på Valla!

söndag 3 maj 2015

Am I a good mum?

Am I a good mum?

That is a question I ask myself often these days.
Very often lately.
I have been around my teens a lot more than usual the last month.
I have been off of work because of an accident that hurt my spine.

So then, let´s explore: Am I a good mum?

We have two children in our family. Well, two youngsters in their early teens. They are not alike at all, other than being curious. Which I feel and think is a good characteristic for now and future on.

One reads a lot and the other plays online games a lot.
Is this something that bothers me? Mmm huh, a bit...

How do I value different reading activities, I ask myself. What was reading in the past, what is reading today and what will reading become in the future? These are questions on my retina today.

One child is a reader, a writer, a thinker on paper and a communicator online in mother tongue Swedish and in it´s second language english.

One child is a reader, a writer, a thinker and a communicator online world wide in it´s second language English as well as in Swedish sometimes.


How do I a feel about this?
What in my own behaviour do I recognise in this?
How do I act, I ask myself.
Am I a Multimodal reader and communicator as well as they are?
Can I stop once I get going reading, writing, communicating or collaborating online or in real life?
There comes the next question: What is real life than?
These questions that pops up tells something about me, about the time we are living in and about what is hot or not i education, in media as well as in our society. How do we invest our time and in what do we invest it? What will it lead us to in the future? To jobs? To friendship? Does it lead to other ways to do the same things, but with different types of media?

My reading behaviour

In the past I fridley declared: -"Dinner is ready!"
One child responded: -"I have to know what will happen in the end of this chapter first". That I can live with...

The other child responded: -"I have to die first!". Frankly, quite horrible if you ask me. It makes me feel extemley uncomfortable...

So how do my own behaviour patterns make me act, I ask myself.
Do I always stop my activities? For example when I dig in my garden or when I am in the middle of piano piece, when my husband asks me to come to the dinner table?
Sometimes... sometimes I have to dig just a bit deeper first...

Today when I call for the kids, there is not "have to die first". It has changed into something else: -"I am talking to friends in South Africa, in China, in the US and in Germany and we have to solve this problem first".

I think I have to look upon the activity instead of the tool itself - tough? Yes, a bit. When dinner is ready anyways.

And yes, I am a good enough mum because I think about this. I reflect and I try to analyse our different ways, to be a better mum from now on.

So, why did I choose to write this blogpost in English? To keep up with the kids...

Read related article in ComputerSweden: Utvecklande eller tidsfördriv...