torsdag 25 mars 2010

3 dagar i upp tempo

Efter tre dagar som har snurrat på fort, fort, fort sitter jag still (!) på en stol, tittar på sändningen från Nämndtemadagen om Dyslexi / dyskalkyli i Södertälje. Tänker att det är fantastiskt vilka resurser det finns vår kommun! Sedan tänker jag vad gör vi mer av konceptet - hur går vi vidare med den här typen av föreläsningar... En tanke som kom till mig, när jag reflekterade över dagen tillsammans med Annika Frykberg från Rosenborgskolan i Södertälje, är att ta några delar av denna dag & göra miniföredrag och lägga det som pedagogiskt café vid några kvällar under en termin. Då kan vi ge oss i Södertälje möjlighet till att diskutera.

Att sedan se sig själv i samma sändning var oerhört konstigt - det var ju jag precis som jag är i verkliga livet: rörlig med snabba ryck, många ord & tankar...och med teknik som inte fungerar...synd på filmen, men den kommer igen i andra sammanhang. Dessutom fungerar inte ljudet riktigt, det försvinner bitar...och en del exempel har jag plockat från ER alla som jag träffar i olika sammanhang - dessa exempel tackar jag speciellt för bla ex om Mattefabriken.

Tack speciellet till Kerstin Andersson i Gnesta & till Mölnboskolan som frikostigt delade med sig av elevexempel samt inköpsexempel!

Det var tisdagen...det....

Måndag förmiddag ägnade jag åt att packa för 2 dagar: Nämndtemadagen & för kognitionsmässa i Södertälje. Eftermiddagen gav Skoldatateket work shop på kommunlicens progam. Dessa två dagar gick i ett rasande tempo!

Onsdagen kom & med den Kognitions mässa som var arrangerad av Social- och omsorgskontoret i Södertälje stadshus. Det var en fantastisk dag med en strid ström av besökare som intresserade sig för kognitionssvårigheter samt läs- & skrivsvårgheter. Bara det att en person frågade om GPS:er...personen var engagerad i Handikapprådet...möten med människor ger effekter...ibland på oväntat sätt...nu myser jag i min stilla sittande reflektion på min pinnstol i mitt arbetsrum...det är dags för en pressad balja java & dags att fånga dagen...

tisdag 23 mars 2010

Nämndtemadag på ämnet Dyslexi / Dyskalkyli

Idag går det att följa Södertälje utbildningsnämnds temadag på ämnet dyslexi/dyskalkyli via Pedagogiskt centrums livesändning . Var med i rummet / föreläsningarna via chatten!

onsdag 17 mars 2010

Öronläs med biblioteket

En del dagar finns det all anledning att bli glad av att "snubbla" över små filmer på You Tube. En så´n dag är det idag! Filmen "Om att läsa på många sätt" berättar precis det som jag behöver veta om jag skulle uppleva att jag behöver testa att läsa med öronen. Ta en titt på videon.


onsdag 10 mars 2010

Fest för bok

Foto med gammal mobil kan ju diskuteras... ;) det föreställer iaf några av medförfattarna

Igår var det release fest för boken Mina bästa sidor är ordblinda - det är nio kända & framgångsrika svenskar berättar om sina erfarenheter av sin dyslexi. Några av medförfattarna medverkade genom att delta i en form av pratshow som blandades med Erik Winqvists framträdande. Vi från Skoldatateket i Södertälje träffade såväl gamla kända kollegor som nya bekantskaper. En trevlig kväll på ett angeläget tema, i dagens DN på stan kan du läsa mer. Personligen har jag fastnat i kapitlet som Torbjörn Lundgren skrivit "Det tänks i mig". Några ord som jag tar med mig från Lundgrens kapitel är:

"Det tänks alltså i mig. Ständigt dyker det upp tankar, infall & inte minst associationer, som det gäller att fånga i flykten..." (s.57).

Idag på radions P1 intervjuades rapparen Petter angående sin dyslexi, lyssna på P1 Morgon Kända svenskar om dyslexi. Personligen lyssnade jag, nej - upplevde intervjun i morse i bilen på väg till jobbet. Ett tips till er som arbetar med frågor runt läs- & skrivsvårigheter, är att titta på Lilla Aktuellt nu på torsdag den 11 mars 2010. Det kommer att bli ett reportage om dyslexi.

måndag 8 mars 2010

Möjligheternas makapärer

Foto Ulrika J: Mobilkamera, Alpha Smart & DAISY

Solen gassar, talgoxen drillar, snön knarrar under klackarna & jag har förmånen att få e-mentora i utkanten av Södertälje på en gymnasieskola. Fokus ligger på IT & Specialpedagogik med information för så väl pedagoger som elever. De makapärer som framför allt känns angelägna är: mobiltelefonens kamera, Alpha Smarten & DAISY spelaren Victor Reader Stream.

Mobiltelefonens kamera
Den kan fungera som anteckningshjälp. Tanken är att eleverna ska kunna foto genomgångar skrivna på tavlan. Det kan vara svårt att hinna skriva samtidigt som man ska lyssna, det kan vara lätt att förlora fokus och tappa bort sig helt i så väl genomgång som anteckningar. Med mobilkameran som stöd kan man slappna av & lyssna på genomgången för att sedan foto tavlans anteckningar innan läraren suddar och går vidare. En lärare på skolan där jag befinner mig idag, menade att flera kunde använda det här arbetssättet för att påminna sig själva om något i en genomgång eller om de inte hunnit med ett moment, för att kunna göra det en annan dag. Det som är bra för några, kan vara bra för alla!

En digital skrivbok för den som har skrivsvårigheter av något slag eller om man så vill; ett fokus hjälpmedel.
När jag visar & berättar om Alpha Smarten säger många menande att det vore väl bättre med en note book. Men se, nä - inte alltid säger jag då. Det beror på i vilket syfte man ska använda tekniken. En Note book kan vara fantastisk för den som klarar av att ha många bollar i luften utan att tappa fokus på den primära uppgiften, men förödande för den som behöver få göra en sak i sänder. Som skrivhjälpmedel, då det är svårt att forma bokstäver så att de blir läsliga, är Alpha Smarten i mitt tycke, en oöverträffad inkluderande stödjande makapär! Varför då? Jo, den behöver inte elnätsanlsutas, det går att sitta med den vart som helst & skriva, den tar 500 A4 sidor för delat på 8 filer, sparar & stänger av sig själv (om jag skulle glömma), relativt stöt tålig & lätt att använda! Idag fick jag återkoppling på Alpha Smarten från ett par pedagoger som omtalade elevers & sina egna oerhört positiva erfarenheter - jag har även fått mejl med glada tillrop!

En fantastisk liten makapär som innehåller DAISY- spelare, diktafon & talsyntes. Elever som testat den upplever att den ger "tid över", dvs att det går att läsa en text på kortare tid med öronen än vad det gör att läsa den med ögonen, så att de sparar tid. Någon berättar att de ögon- & öronläser parallellt samtidigt som de gör understrykningar av sån´t de upplever vara viktigt i texten och sedan läser på det viktiga. En annan menar att text som upplevts som övermäktig går att att till sig genom att läsa med öronen, istället för med ögonen.

Under dagen har jag mött många mycket positiva pedagoger, som ser potential i det vi kallar Alternativa verktyg eller som jag för dagen kallar: Möjligheternas makapärer.