torsdag 25 november 2010

Sjokla, schährmdump & schock...

Sjokla, schährmdump & schock- ett blogginlägg om sociala medier & stavning...

Funderar över de sociala mediernas obarmhärtiga sätt att sätta fokus på bokstäverna… att genom ex de 140 tecken du kan uppdatera din statusrad med på Twitter (microblogg) kommer ditt sätt att skriva, att närma dig orden till mängder av personers kännedom… I en statusuppdatering på Facebook, en kommentar eller rent av i ett blogginlägg syns ditt sätt att skriva… Vad spelar stavning för roll i de textbaserade medierna? Måste vi kunna stava? Är dessa medier uteslutande för de som stavar bra eller finns det plats för ex dyslektier? Hur uppfattas personer som ständigt "miss-stavar", inte av brådska utan av annat skäl? Blir stavningen synonym med dig som person eller spelar innehållet en överordnad roll?

"-Du som som är oerhört verbal, varför blir det så lite skriven text i dina inlämningsuppgifter?" Känns repliken igen? Sudd, radergummi är ett minne blott (?) när det finns rättstavningsprogam, uppslagsverk, talsynteser… Jag ger personligen inte mycket för words egen inbyggda stavningskontroll - den rättar bara sådant den känner igen. Till PC finns Stava Rex & SpellRIght som även känner igen svåra stavfel som "skusku" dvs tjugosju. Till våren ryktas det att dessa program även ska finnas för Mac. Gustavas ordböcker är en digitaluppslagsbok som finns för PC & Mac, den fungerar som en ordbok men det är länkat mellan sv & eng & det finns uppläsningsstöd.
Om du har tillgång till att surfa kan du använda Tyda.se som har, i princip, samma funktioner. Skriva in ett ord, det slås upp, om det är felstavat frågar Tyda om liknande ord eller möjliga ord, klicka & få ordet uppslaget. Lyssna på ordet, se det i fonetisk skrift, få tillgång till synonymer, få det engelska motsvarande ordet klicka dig vidare…
Om du inte gillar Tyda, testa Lexin. Lexin finns på många språk & bakom det står KTH samt Språkrådet. Det finns många olika online varianter, ett öppet lexikon är Folkets Lexikon som växer med våra gemensamma insatser.


För en del personer kan det vara till stor hjälp att lyssna till den text man själv producerat. Det kan vara så att personen kan höra sina egna stavfel eller omkastningar, lyssna sig till om ordföljd eller meningsbyggnad. För detta ändamål kan ett talsyntesprogram vara bra att installera i sin dator. Exempel på program; Claro Read, Word Read Plus, Budgie, CD Ord...

Jag tänker att som individ ha tillgång till tekniken uppgraderar möjligheten till att kunna erövra det skrivna språket & bli sedd som den man faktiskt är bakom bokstäverna...

fredag 5 november 2010

Självhjälp på vägen...


När jag öppnade en av mina brevlådor idag hade jag ett meddelande från "diigogroups" att Britt Hansson vid Skoldatateket i Boden hade lagt den här sajten som bokmärke. Nyfiket klickade jag på länken & jag när jag började läsa blev jag sittandes för att gå igenom sajten. Efter det känner jag att "Självhjälp på vägen" verkligen är en informationsplats på nätet att rekommendera för barn, undgomar, föräldrar, lärare som har eller kommer i kontakt med personer som har eller förmodas ha någon form av funktionsnedsättning inom NPF som ADHD, Autism, Aspergers syndrom, Tourettes syndrom mfl.