onsdag 2 maj 2012

Modersmål & online resurser




Över tid kommer det frågor om webbresurser runt modersmål. Idag fick jag ett incitament via ett skolversamhetsbesök samt ett mejl att skriva ett inlägg om just: Tema Modersmål och online resurser.

Skolverkets sida med titeln Tema Modersmål är en liten guldgruva för oss lärare. På sajten finner vi information från Skolverket, länkar till forskningsmaterial mm. På sidan som berör nyanlända finns det stödmaterial att ladda hem och läsa. Det jag vill sätta fokus på är de webbresurser som finns att tillgå. Jag har skrivit om Flerspråkig ljud- och bildordlista och finns fler resurser som kan vara till stöd i skolan.

Lexin är just en sådan resurs - en ordlista online med 15 minoritetsspråk och till detta en bild/film vilket kan laddas ned från sidan. Du måste ha Adobe Flash Player installerat för att det skall fungera. 


Mattebegrepp på 21 språk är en annan resurs - ta en "bok" i pdf-format och använd i skolarbetet. Materialet är fritt att använda för elever, deras föräldrar och lärare för skolarbete. Dessa "böcker" har elever och modersmålslärare gjort tillsammans. En guldgruva!

Mattewebben från Stockholms stad ligger öppen för alla att använda - gör det, den sidan är bra. Om du går in på deras sajt och klickar på den blå/gula flaggan med texten "Grundskola åk 6-9" kommer du till ett nytt val och där väljer du språk. Klicka på ett språk i en ruta och du kommer till en uppdelning av matematik i olika moment, klicka på ett moment. Väl inne i momentet kan du klicka på en liten bok uppe i högra hörnet och då får du texten på ett alternativt språk. Ta en titt på klippet nedan - så blir det tydligare!