fredag 25 februari 2011

SÄRNÄT - en resurs att räkna med

Under en tid har jag fått upp ögonen för SÄRNÄT - en resurs att räkna med då de ger adekvat information & tips på sitt område. I mitt arbete vid Pedagogiskt centrum/Skoldatateket i Södertälje upplever jag mig ha stöd av den information jag kan återfinna på SÄRNÄT´s sajt. Ta dig tid att klicka dig runt på deras sajt du också - jag kan lova att du finner synergier i de tips du hittar!

fredag 18 februari 2011

Läsa & diktera

Just nu är jag tillbaka i Ipad funderingar - vilket har gjort att jag landat i att testa ganska många appar..det har hunnit bli ca 200 testade appar av vilka de allra flesta varit gratis då jag laddat hem dem från iTunes. Av detta måste jag göra något, en del av det jag upplever fungera i utbildande syfte hamnar här som tips, en del på e-mentorerna, en del i Telegepedagogernas ning, en del på Facebook, en del tappar jag bort... jag behöver komma på ett strukturerat sätt att dokumentera runt de appar jag provar.

Idag har jag, bland annat,  testat 2 appar som jag upplever kan tillföra något i Skoldatatekskontext.



Den andra appen heter Stanza & den dök upp i mitt medvetande tack vare Bodens Skoldatatek - stort tack!

Den ena appen heter Dictamus Free  - den fann jag på rhizomatiska stigar.

Båda är gratis just nu, när jag gör detta inlägg!


Stanza är en e-bokläsar app där det går att redigera i boken så att den blir mer tillgänglig.
Dictamus talar förmodligen för sig själv, men det är inte bara att läsa in en text, meddelande etc det finns även möjlighet exportera via kabel eller att sända ex röstanteckningar via mejl.

Jag gillar!

tisdag 15 februari 2011

Digitalt berättande

Det har varit tyst från min test- & tankevärld ett bra tag nu. Nog har jag tänkt många tankar, nog har jag testat mängder av tekniska små under...men lusten att skriva har saknats. Efter att ha testat appar till iPad under en tid har jag nu återgått till att testa iPhone igen. Då fann jag ett underbart bra verktyg för digitaltberättande...


Storyrobe är appen för för dig som vill göra små filmer med dina fotografier, lägga till en berättar röst & ladda direkt upp på You Tube eller mejla filmen till en vän. På min näthinna finns bilden av en grupp barn eller elever som är på utflykt, de har en blogg där de beskriver vad de gör i sin verksamhet under dagarna. Nu vill de inte enbart ha en bild som förstärker deras text, de vill göra film! Om någon av ex pedagogerna har tillgång till iPhone eller iPad, kan gruppen gör en småfilmer på ett enkelt sätt och vips så lever bloggen på ett nytt sätt. Jag tänker även att det är bra för att stödja minnesfunktionen: Vad gjorde vi igår, förrgår etc när vi var i skogen? Vi tittar på vår film!

Här ett smakprov som jag har gjort i Storyrobe.

Appen kostar ingenting just nu när jag skriver det här inlägget.