lördag 27 juni 2009

Carpe Diem

Foto Ulrika J: Carpe Diem

Det är med oerhörd tillförsikt inför höstens göranden på Skoldatateket & Pedagogiskt Centrum som jag delar med mig av mitt foto av hur jag upplever det jag har fått förmånen att arbeta med:

Carpe Diem - Fånga dagen.
För precis så är det för mig, att fånga upp tankens rörelse idag för att kunna följa den imorgon och ta vara på dess effekter eller de synergier som dyker upp. Att se omvärlden med nya ögon varje dag och fånga det som pågår.
Trevlig Sommar!
Posted by Picasa

tisdag 16 juni 2009

IT & lärande för att nå målen

Den här skriften som är framtagen i samarbete mellan Sveriges kommuner, landsting & Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM) står på min favoritlista över "leva som jag lär" dokument. Den tar bland annat upp hur alla elever kan få stöd i sitt lärande, av modern teknik. Då i synnerhet de elever (jag läser in människor) som har en funktionsnedsättning. Det blir mer och mer viktigt att läsa och skriva i allt vi gör, tekniken finns där för att tas i bruk för att underlätta. Verktyg, teknik, metoder ger möjligheter som bara blir mer & fler med hjälp av tidsenlig teknik...

Gå på länken, där kommer ett pdf dokument upp - gratis att tanka hem och läsa! Personligen har jag den alltid med när jag har kundkonsultationer eller är på verksamhetsbesök - bra för alla att läsa och fundera över - det är många fundror som kan pågå och att ha samtal runt denna skrift levande i ex sitt arbetslag är ett sätt att börja omdefinera begreppet skola...

måndag 15 juni 2009

En sång om ADHD

En underbart tuff musikvideo som tar upp hur det är att uppleva ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) innifrån ... undrar just om någon av mina kontakter skulle vilja göra något liknande...för att avdramatisera runt diagnosen...för att ge perspektiv till andra...i & utanför...

fredag 12 juni 2009

Sommar, smultron & laptop


Foto Ulrika J Smultronställe

...brrr, det känns nästan inte som sommar...solen lyser med sin frånvaro, himlen är gråsvart, regnet öser ned, aktiviteten från kunderna har gått ned...och jag som arbetar på en pedagogtjänst går på ferier...med sol, trädgård, nära & kära, böcker, skärgård & smultron som mål... men inte utan min laptop...

Alpha Smart på You Tube

Hittar fler och fler klipp på You tube om de verktyg vi använder på Skoldatateket...ta en stund & titta på det här...jag tror vi tar och gör egna klipp höst....


onsdag 10 juni 2009

Förskolan & Skoldatateket i samverkan

e-mentorerna i Södertälje arbetar tätt tillsammans, sammansvetsade drar vi åt samma håll... Just nu ligger nybrända skivor med programmet Skolstil på bordet, för att distrubueras ut till alla förskolor i Södertälje. Vi har en kommunlicens på programmet, som bland annat gör att man kan få två extra teckensnitt att använda (se ett ovan). Dessa är snarlika en tydlig handskrift med ... nästan "fröken-bokstäver" - å det är bra! De är lätta att känna igen och avkoda i nästa steg. Med i programmet följer en ljudande tangentbordsfunktion, vilket gör all barnet kan höra ljudet som är kopplat till symbolen. I programmet finns det fler finesser, titta in på Karin Ohlis sida och programmet Skolstil .


tisdag 9 juni 2009

Stage Line


Stage Line är en koncentrations- eller fokusförstärkare, ibland skriver vissa att det är en röstförstärkare och då upplever jag att den som skrivit menar att den som lyssnar får rösten som talar förstärkt. Läs- & Skrivmöjlighetscenter (LSM) är ett av flera företg som säljer produkten. Jag vet att även Gullow förlag har den i sitt sortiment. Priset skiljer sig inte åt. Nu har Skoldatatket köpt in 3 uppsättningar, en för visning & två för utlåning. Vi kan låna ut denna produkt i tre veckor för att skolorna ska kunna prova ut om detta verktyg kan vara något för just den eller den eleven. Sedan får skolorna själva köpa in produkten. Fokusverktyget levereras i en smart portfölj. Det är ett ställ med nätadapter för laddning av batterierna, sändare & mottagare, hörlurar (riktigt bekväma), mygga att fästa på den som pratar. Lite klumpigare än forna Air Line, men den har fördelar: flera kanaler att sända på så det går att ha flera i angränsande lokaler. Sättet att ladda batteriet på, är även det positivt. Bara att sätta i ett ställ när man slutat använda... Jag gillar det skarpt!

måndag 8 juni 2009

Vilja, sommar & stolthet

Idag är jag stolt - över att jag klarade av att genomföra ett arbetsmöte på skola under förhållanden där jag inte trodde att mina kunskaper skulle räcka till. Faktum är att jag inte ens visste att jag kunde något om Novaschem & Skola 24...men något måtte ha stannat kvar när jag blivit informerad. Dessutom hade jag en vilja till att göra något av mötet tillsammans med den e-mentorsskola jag var på. Det var hjätat som var med på den arenan...

Under dagen har det blivit många praktiska göranden; sy ihop utbildningspaket, kalenderfix, stödja andra kollegor i nätgöranden...framför allt har jag fått en skatt idag igen. Denna gång av en pappa till en elev - den glädje jag upplever att mina kunskaper kan ge någon annan - en skatt att förvalta väl.

Sist men inte minst vill jag ge en medalj till Karin Åberg på Heleneleund för hennes geniala idé om att visualisera ord som hon upplever som viktiga: Hatten av! Karin gav sommarfest för personalen på skolan och på det här sättet höll hon sitt tack- & sommartal...nu är det sommar!

Foto Ulrika J & bildidé Karin Åberg
Posted by Picasa

torsdag 4 juni 2009

e-mentorskap Skoldatatek

Foto Ulrika J: Ord i bilder

Vad är ett e-mentorskap med Skoldatateksförtecken? den frågan kan jag själv fundera över ibland, det blir många göranden i ett e-mentorskap. Idag var jag ute på Helenelundsskolan och träffade en specialpedagog för att gå igenom tankarna runt miniskoldatatek. Hur det kan fungera praktiskt och vi kommer att få tänka vidare...för dessa möten föder mängder av nya tankar...jag får se hur verktygen verkligen används i levande livet. Idag kom jag in en klass och fick se hur det fungerade för en elev att inkluderad arbeta med en alpha smart. Att ta bilder på verksamheten kan var lite knepigt, men jag tog bilder på elevernas fina arbeten med bild och ord. Ovan några av deras alster och nedan förlagan, det som pedagogen modellat för att barnen ska kunna skapa sig en egen inre bild av vad de kan åstadkomma själva. Mer om e-mentorskap, det kan handla om att ge workshops på plats, skräddarsydda efter just den här verksamhetens behov. Den här skolan kommer att ha workshops runt våra kommunlicenser till hösten, skanning, talsyntes etc. När jag startar upp ett e-mentorskap skall det alltid vara vid en träff med rektor, uppdraget skall vara förankrat i ledningen och så börjar vi där vi står. Det allra bästa av allt är att vi är flera e-mentorer med olika sorts kunskaper, allt står tillgängligt för Södertäljes skolor att ta del av... skolorna äger nyfikenheten, frågorna, projektideérna, upptäckarlustan ... e-mentorerna har kunskap, kan guida och utforma projekt efter respektive enhets behov vad gäller IT. Vi finns här för att medkunskapa!

Foto Ulrika J: Den modellade förlagan


onsdag 3 juni 2009

Habiliteringen på Skoldatateket

Foto Ulrika J: Workshop plats

Kreativt kaos kan uppstå då tre nyfikna personer från Habiliteringen i Södertälje kommer till Skoldatateket och workshoppar en ½ dag - de äger nyfikenheten & vetgirigheten samt frågorna. Vi kan tillhandahålla tekniken, platsen, information om samt viss kunskap om alternativa verktyg och tekniken. Idag hade jag gjort tre arbets stationer i Skoldatatekets visningsrum, en för varje besökare. Dessa tre platser var utrustade efter det som var efterfrågat vid tidigare kontakt. För mig var förmiddagen en härlig upplevelse av att kunna dela med mig av den teknik & kunskapsbank vi har på KMC i Södertälje. Min upplevelse var att tjejerna; Elisabeth, Julia & Lena var nöjda när de packade ihop och sa tack för denna gång.
Posted by Picasa

tisdag 2 juni 2009

Vad som hänt med bloggen...

Foto av Ulrika J Även skrot kan vara vackert - Skrotkonst á la min son

har jag ingen aning om , men den ser bedrövlig ut... gadgets har flutit ut och ligger i botten, någon form av fel som uppstått säger blogger som arbetar på att ta reda på problemet. Inte kul - inte alls ... men det finns annat att ägna sig åt som att göra magplask i twittervärlden, ta emot pedagoger & tekniker i spännande samtal som utvecklar såväl dem som mig, göra en room-make-over på KMC, fascineras av friend feed på http://www.edu.sodertalje.se/ ...(heja Tomas!), möta en kollega, från en grannkommun tillika Skoldatatekskollega, live på KMC. Mejla med Ewa på Läs & Skrivakademin om vårt kommande nätverksmöte i höst. Spännande! Kontakter med Dyslexiförbundet FMLS om höstens mässor och Skoldatateketsdeltagande. Ännu mer att se fram emot!


Jo, läromedelsutställningen har haft besök från en Järnaskola. Det var trevligt att få visa att utställningen lever i allra högsta grad - välmående och stiligt ordnad. Jag hoppas att pedagogerna var nöjda...sen har jag faktiskt fått hjälp av vår tekniker att fixa med en utlåningsdator & en C-pen 20 oxå, allt inför att Habibliteringen i Södertälje kommer för att workshoppa på Skoldatateket imorgon. Det ser jag verkligen fram emot!